Vinderklasse markprøver på Palstrup

24.11.2015.     Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle bliver skuffet over at få en anden vinder på en vinderklasse markprøve, men det blev jeg faktisk i dag.

Malene havde tilmeldt Patch til en vinderklasse markprøve på Palstrup Gods den 24. november og havde været heldig at blive udtrukket i et stort felt, - der var 17 på venteliste. Malene har siden markprøven på Toppeladugård i Sverige gået og været lidt små syg. Og da vi tog afsted til Palstrup meget tidligt om morgenen, var det med en meget sløj Malene, der måtte melde helt fra, da vi nærmede os Palsturp, - hun havde feber, hostede og hakkede og ønskede kun at blive i bilen for at sove. Det betød så, jeg måtte træde til som "reserve".

Det var en meget fin prøve, men flere hunde måtte dagen igennem kæmpe hårdt for at finde fuglene. Èn enkelt hund måtte således igennem et tredie slip før der blev fundet en fasan. Patch var "heldig" og fik et godt flush og en fin apportering i første slip. I andet slip flusher hun yderligere en fasan som blev skudt, godt markeret og hentet ... lige ud og lige hjem. Hun fortsatte søget på den ene side af en lille å med pilebuske på hver side. På et tidspunkt skyder skytten to skud efter en løs fugl på den anden side af åen. Dommer Ole Madsen tøver lidt, men giver mig besked om at sende Patch. Hun har tilsyneladende markerer fuglen og hopper over åen og løber 50 meter ud, samler fuglen op og returner med den, - en super apportering som man kun kan være stolt over. Ole siger tak for kampen og jeg begynder at stoppe de to fugle i gamebagen, da skytten råber, at der stadig ligger en fugl, - han har skudt to løse fugle. Jeg får anvist stedet og dirigerer Patch ud og hun henter fuglen og vi er færdige. Jeg var rigtig godt tilfreds med hendes to slip.

Følgende hunde blev præmieret på dagen:

2. vinder - My Beautiful Bramble (Patch) med Lars Meincke

3. vinder - Hollydrive Gretl af Willow med Morten Brok

Bestået - Gardenrath Nickel af Commonshall med Jesper Brahe

Bestået - Wilderness Elma af Rosenkilde med Brian Rosenkilde

 

Som sagt blev jeg skuffet over, at Patch "kun" fik en anden vinder. Hvis der havde været en hund, der var bedre end hende, havde den været let at sluge og jeg ville havde været meget tilfreds med hendes placering, - men hun blev prøvens bedst hund.

     
                                                           Palstrup nov 2015   
  

Fra venstre, prøveleder og skytte Mads Rinke Kristensen, 2. vinder Lars Meincke med My Beautiful Bramble,

3. vinder Morten Brok med Hollydrive Gretl og dommer Ole Madsen


Markprøver på Toppeladugård i Sverige

09.11.2015.    Vi havde slået to fluer i et smæk og begge tilmeldt os markprøver på Toppeladugård i Sverige den 8. november. Malene i vinderklasse med Patch og jeg i åbenklasse med Springerdale Del Grado (Ray). Dommere på dagen var Mikael Jensen (DK) og Johan Meuling (S).

Det var Rays første markprøve og egentligt lidt for tidligt at stille ham, da han kun er 16 måneder, men jeg kunne ikke vente længere. Ray har et super godt temperament, er meget rolig og lader sig ikke så let stresse op, så jeg vurderede, at der ikke kunne ske den store skade ved at stille ham.

Alle markprøver i Sverige er parsøgsprøver, dvs. der er to hunde der arbejder samtidig og lige ved siden af hindanden. Rays gik to rigtig gode slip og flushede i alt fire fasaner og fik tre apporteringer. I begge slip flushede han fugl som blev respekteret, men den hund, der arbejdede ved siden af "knaldede" dvs. løb ud og hentede Rays fugl. I første slip blev det først opdaget efter jeg havde sendt Ray efter fuglen og han var i gang med at lede efter den :-(  I Rays andet slip arbejdede han side om side med sin kuld søster Springerdale Del Lora som ligeledes blev stillet på prøven, men desværre røg hun ud for at flytte sig efter en fugl.

Ray fik en fin første vinder, anden vinder blev Venlov's Cayenne ført af Thomas Wijk, ingen yderligere hunde blev præmieret.

     
                                                           Lars og Ray   
  

Ray fik en 1. vinder og blev tillige Guns choise

Malene var blevet syg og måtte desværre blive hjemme, så jeg måtte føre Patch. Det har jeg gjort før, men længe siden jeg sidst have haft "fingrene" i hende. Patch startede sit første slip rigtig fint, hun arbejdede ikke i højeste gear, men dækkede området rigtig fint og var meget skarp på fløjten. Efter 10 min. flusher hun en fasanhøne. De to skytter skyder deres fire skud efter og den bliver tydeligvis ramt, men flyver 200 meter før den falder ned. Jeg er overbevist om at Patch har markeret fuglen, men dommer Johan Meuling vurderer at vi ikke skal hente fuglen. Vi fortsætter søget yderligere 20 minutter uden at finde fugl. Herefter flusher Patch en fasanhøne, der tidligere er skudt og åbenbart kun er ramt i den ene vinge. Fuglen flyver derfor kun nogle få meter før den falder ned igen og løber videre i det tætte skrub. Dette gentager sig yderligere to gange og hver gang sætter Patch sig. Dommeren opfordrer mig til at lade Patch tage fuglen næste gang. Vi søger videre og umiddelbart efter flusher Patch en fasankok som bliver skudt langt ude bag en jordvold. Patch sidder i tæt skrub og har ikke kunnet markere fasanen. Jeg dirigere hende ud på den anden side af jordvolden og kan derefter ikke se hende længere. Patch finder ikke fuglen og vi er ude. Det viser sig efterfølgende, at fuglen er 20 meter længere væk end vi havde regnet med.

Eneste præmierede hund var Thiswilldo Madra Dubh ført at Maria Trogen - de fik en bestået.


Vinderklasse markprøve på Svenstrup Gods

23.10.2015.    Markprøven sæsonen er i fuld gang. Patch og Malene deltog på vinderklasse prøve Svenstrup Gods d. 22. oktober. Her er Malenes beretning fra dagen.

Vejret var tungt med støvregn i luften hele dagen. Vi startede kl. 9.00, hvor prøveleder Henrik Risby bød de 16 hundefører velkommen. Jeg skulle starte som en af de sidste, hvilket jeg ikke var helt vild med, da vi så skulle gå og vente lidt længe i snor. Rigtig mange hunde kom igennem deres første slip, og hurtig blev det vores tur. Vi kom til at gå inde i skoven med en grøft på vores venstre side. Coveret var brændenælder, som virkelig brændte, lidt brombær, samt bunker med grene her og der. Der var godt med fært og der gik ikke længe før Patch fik et godt kontakt flush. Fuglen blev skudt i andet skud og faldt ned i en granskov på den anden side af grøften, hvor den landede 2 meter oppe i et grantræ. Vi blev heldigvis ikke sendt på fuglen :-) Patch måtte sidde og vente et godt stykke tid, da dommer og skytte skulle være sikker på hvor fuglen var og efterfølgende anvise stedet til én der kunne hente fuglen. Vi blev sat i gang igen. Efter kort tid fik Patch endnu et fint flush. Fuglen blev skudt og hentet hjem. Første slip var derefter færdigt.

Vores anden slip forgik igen inde i skoven, her var der var en hel del brombær, igen blandet med brændenælder. Hundene, der havde været oppe umiddelbart før os, var røget ud af prøven af forskellige oversager, så jeg var spændt på vores anden slip. Patch startede ikke vildt hurtig, med efter kort tid, kom der godt fart i hende. Hun gik rigtig godt, alt blev undersøgt og hun holdte en god kontakt. Desværre fandt vi ingen vildt i vores anden slip, men jeg var godt tilfreds med hendes søg.

Syv hunde som kom igennem prøven og Patch fik en 4. vinder, som jeg er meget stolte af :-) En meget fin prøve, hvor alle hunde blev afprøvet i samme type terræn.

Det er min første sæson i vinderklassen og der er meget at lærer endnu. Hver gang vi er afsted lærer vi nye ting som jeg skal huske, og ikke mindst hjem og træne videre med. Der er ingen tvivl om, at jeg har en god hund og vi bliver meget bedre i takt med, at jeg bliver bedre som fører.

 

     
                                                           Svenstrup 13   
  

Malene i gang med andet slip


Tillykke til Henrik Risby og Springerdale Del Lora

02.09.2015.    Stort tillykke til Henrik Risby og Springerdale Del Lora (Alba) med en flot 2. vinder på workingtesten afholdt på Spanieldagen den 30. august 2015. Alba var prøvens yngste hund med blot 14 måneder. Alba er efter vores egen Buccleuch Liberty og Scorggwood Cobber.

     
                                                           Henrik og Alba   
  

Dommer Morten Brok som prøver at holde tungen lige i munden og Henrik med Alba


Dommere til The Championship

01.09.2015.   Vi har lige haft besøg af Tim Crothers og hans kone Hilary fra Nordirland i forbindelse med, at Tim var invititeret til Danmark af Klubben for FT Spaniels, hvor han skulle hjælpe med at dygtiggøre klubbens trænere.

Tim fortalte, at han sammen med tre andre dommere er blevet udvalgt til at dømme næste års Engelske springer spaniel mesterskab. De tre andre er Jeremy Organ, Will Clulee og Jeff Rayner. Det er tredje gang Tim skal dømme The Championship.

Det er de ca. 70 klubber, som afholder de kvalificerende markprøver, der vælger dommerne. Udvælgelsen foregår ved, at hver af klubberne indsender liste med de 8 panel A dommere som de ønsker skal dømme mesterskaberne, til den engelske kennelklub. Kennelklubben samler stemmerne og finder de otte dommere, der har fået flest stemmer. En liste med disse sendes retur til klubberne. Klubberne skal herefter prioritere dommerne fra ét til otte. De fire dommere, der herefter er højest prioriteret, får æren at dømme mesterskaberne.

I den sidste opgørelse jeg har set fra den engelse kennelklub er der registreret 137 panel A dommere. Opgørelsen er opdateret den 16.oktober 2013, så der er sandsynligvis kommet flere til og nogen er måske holdt op, men antallet er i den omegn.


Buccleuch Liberty (Kate) har født den 5. februar

27.02.2015.   Men desværre for os og for de hvalpekøbere, der i længere tid har været skrevet op til en hvalp, fik hun kun tre hvalpe, - to tæver og én han. Da kombinationen af Buccleuch Liberty og FTCh Kidnais Saxon of Birdrowe i langtid har været vores "drømme kuld", har vi selvom vi syntes, at vi i forvejen har for mange hunde, valgt at beholde alle tre hvalpe. 

     
                                                           Kate og hvalpe   
   Kate med hendes få timer gamle hvalpe  

 


Tanker og statiskikker om det engelske springer mesterskab 2015

20.01.2015.    Det engelske springer mesterskab 2015 er netop overstået og i den forbindelse har jeg som sædvanlig kigget på lidt statistik på de kvalificerede hunde.

Det generationsskifte i avlshannerne, der har været i gang de seneste år, er endnu ikke helt fuldbyrdet. Idet både Clarburgh Art og til dels Edwardiana Rob, Maesyronen Markettrader og Hattonswood Broc, stadig er med på listen over hanhunde, der har avlet to eller flere af de deltagende hunde. Mesterskabets helt store "avlstyr" er Buccleuch Pepper (søn af Broc), som virkelig viser, at han avler fremragende, selvom det nok har været Buccleuch-navnet og hans sort/hvide farve, der i første omgang har lokket tæverne til, - fremfor hans kvaliteter.

Hvis man kigger på Peppers hidtidige parringer, så har han avlet 368 hvalpe i 49 parringer, af disse var 15 af tæverne FTCh. Han har i alt lavet 5 FTCh, det svarer til en "succesrate" på 1,4 %. Til sammenligning har Clarburgh Art en rate på 4,2 %.

Det er stadig hunde efter Field Trail Champion forældre, der dominerer mesterskaberne. Hos kun 17 % af de kvalificerede hunde, er ingen forældre FTCh. Det er ikke mange, når man tænker på, at langt de fleste af de springere, der bliver avlet, bliver avlet af ikke Champions. Hvis man samtidig ser på hvor dominerende nogle få linjer er og hvor godt de avler, er det helt entydigt, at super forældre avler super hvalpe.

Den stigende tendens i antal af hanhunde fra sidste år har ikke helt holdt stik. I år er 34 % af de tilmeldte hunde, hanhunde, hvor antallet sidste år var 43 %.

Gennemsnits alderen for de kvalificerede hunde er 4 år og 4 måneder. Den yngste hund er 2 år og 4 måneder og den ældst er 7 år og 5 mdr. Ti hunder er under 3 år og 18 hunde er over 5 år.

Antallet af sort/hvide hunde er lidt stigende, men det er der vel ikke noget mærkeligt i, idet Buccleuch Pepper og Hattonswood Broc, der begge er sort/hvid, er fædre til 10 af de deltagende hunde. Pussigt nok er alle (kun 5) de sort/hvide hunde tæver.

Af de 58 kvalificerede hunde var der:

     Hanhunde       20 stk          34,5 %   
   Tæver       38 stk   65,5 %  
  Brun / hvid       53 stk   91,4 %   
  Sort / hvid      5 stk   8,6 %   
  Antal FTCh    32 stk   55,2 %   
  Far er FTCh   41 stk   70,7 %   
  Mor er FTCh    30 stk   51,7 %   
  Begge forældre er FTCh    22 stk   37,9 %   
  Ingen af forældrene er FTCh    10 stk   17,2 %   

 

Af de 18 præmierede hunde inkl. COM (bestået):

     Hanhunde         7 stk          38,9 %   
  Tæver   11 stk   61,1 %  
  Brun / hvid   15 stk   83,3 %   
  Sort / hvid     3 stk   16,7 %  
  Antal FTCh   11 stk   61,1 %  
  Far er FTCh   12 stk   66,7 %   
  Mor er FTCh      5 stk   27,7 %   
  Begge forældre er FTCh     4 stk   22,2 %  
  Ingen af forældrene er FTCh      3 stk   16,7 %  

 

Listen over tophanhunde, der er fædre til flest af de kvalificerede hunde:

     FTCh Buccleuch Pepper      8 stk
  FTCh Clanicker Mick   3 stk
  FTCh Helmsway Henry   3 stk
  FTCh Maesyronen Markettrader   3 stk
  Halaze Hickory of Edgegrove   3 stk
  FTCH Belvden Collingwood   2 stk
  FTCh Clangregor Albammarch of Biteabout   2 stk
  FTCh Clarburgh Art   2 stk
  FTCh Edwardiana Rob   2 stk
  FTCh Rytex Ragamuffin of Deepfleet   2 stk
  Int FTCh Hattonswood Broc   2 stk
  Bostonmoor Broardsword of Marshwood   2 stk
  Rosebay Excellance   2 stk

 

Toplisten over de tæver, der er mødre til flest af de kvalificerede hunde:

     FTCh Helmsway Honey       3 stk
  FTCh Buccleuch Ivy of Whitehope                2 stk
  FTCh Kidnais Successor   2 stk
  FTCh Rosebay Nectar   2 stk
  FTCh Wymington Willow   2 stk
  FTCH Broomfield Sunbeam   2 stk
  Edwardiana Bedazzled   2 stk
  Rothievale Gentian   2 stk

 


Årets sidste markprøve i det svenske

19.01.2015.    Årets sidste markprøve i Sverige blev afholdt på Svenstorp Gods ved Lund søndag den 18. januar. Vejret var fint, men koldt ... alle vandpytter var beklædt med et tyndt lag is. Vi havde tilmeldt Moorland Lucy og My Beautiful Bramble (Patch) til prøven.

Alle ved, at der er faldet meget regn de sidste par måneder og det kom også til at præge markprøven. Mange af de områder, hvor Godset normalt afholder deres markprøver stod simpelthen under vand. Det gav store udfordringer med at finde og holde fasanerne. Den svenske jagtspaniel klub er fantastiske til at stille med hjælpere til deres markprøver, bla. med et stort antal stoppere, som er med til at forhindre, at fasanerne løber ad h til, så snart prøven går i gang. På trods af de store bestræbelser med at holde på fuglene, fik især tre hunde nogle meget lange første slip, som alle varede mere end 40 minutter. Heriblandt vores egen Patch som tillige gik direkte fra første slip over i andet slip uden pause. Undervejs apporterer hun en stivfrossen fasankok :-) og eyewiper en anden hund, på en due der var skudt og var landet i en sø. Til slut lykkedes det hende af flushe en fasanhøne som mesterligt bliver skudt lige inden den forsvinder på den anden side af en skrænt. Patch har, på trods af hun ikke kan se den, markeret retningen og løber ud, forsvinder over skrænten, og et øjeblik efter kommer hun tilbage med fasanen. Første slip er slut.

Patch var nu godt træt og kold efter at have løbet i vand langs åen og været i søen for at apportere. Jeg når lige at give hende dækken på før hun bliver kaldt ud til sit andet slip. Efter 5 min. flusher hun en fasanhøne, som skytterne desværre skyder forbi til. Efter yderligere 5 min. stopper dommeren slippet.

Lucy's første slip varer ikke længe. Hun har gået og ventet mens jeg har ført Patch og er derfor tændt godt op, så hun starter som lyn og torden i et for hende alt for åbent terræn. Lucy har betydelig mere power og fart end langt de fleste hunde, men desværre bliver hun på markprøver ofte så hot, at hun er svær at styre. Efter 4-5 min. hvor hun går lige til stregen, finder hun to fasaner som letter på 5-8 meters afstand. Hun sætter sig fint og den sidste fasan bliver skudt og lander 30 meter ude i et tæt sivområde. Jeg sender Lucy og hun svømmer ud i rørskoven og forsvinder, men finder ikke fasanen. Jeg dirigerer hende tilbage i sivene flere gange, men til sidst er hun så kold, at jeg kan mærke på hende, at det må være nok.

 

                                                            MP Svenstorp 2015   
 

    Fra højre dommerne Johan Meurling og Tina Hansson, Michael Jensen, Lars Meincke, Stefan Hansson og Maria Trogen

 

 

Resultaterne fra prøven:

            1.       vinder Michael Jensen med DK FTCh Fetch Ibi af Sweepstake

            2.       vinder Michael Jensen med DK FTCh Kenmar Etta af Sweepstake

            3.       vinder Lars Meincke med My Beautiful Bramble

 

            Bestået:     Stefan Hansson med Country Sports Browning

            Bestået:     Maria Trogen med Thiswilldo Madra Dubh

            Bestået:     Michael Jensen med Finno Tina af Sweepstake

 

            Guns Choice:  Lars Meincke med My Beautiful Bramble

 


Skal man undersøge sine hunde for arvelige sygdomme før man avler på dem?

06.01.2015.    Jeg læste for et stykke tid siden en statusopdatering på Facebook skrevet Henrik Hansen. Opdateringen afstedkom en meget interessant meningsudveksling og omhandlede en sundhedstest som Henrik havde fået lavet på en ung cockerhan, som var købt i England. Testen viste, at cockeren havde Retinal Dysplasi (RD). RD er en arvelig øjensygdom som i værste fald betyder, at hunden bliver blind. Henrik havde valgt at offentliggøre resultatet og trække en lovende cockerhan ud af avlen. Den efterfølgende diskussion på Facebook handlede grundlæggende om, hvad man bør avle på og hvad man ikke bør avle på. Stor respekt til Henrik for at melde klart ud og stor respekt til alle dem der "turde" give jeres mening til kende. Der har indtil videre været meget sparsomt med debat omkring arvelige sygdomme ift. vores spaniels her i Danmark. Det virker nærmest som om der har været/er en berøringsangst om emnet, men jeg er sikker på, at det vil være godt for avlen af vores hunde, at få denne debat sat i gang.

Diskussionen på Facebook bar præg af en usikkerhed om de videnskabelige facts, og om hvad de forskellige arvelige sygdomme betyder for avlen. Der ingen rigtig eller forkerte holdninger til hvilke hunde man vil avle på i forhold til genetiske sygdomme og så længe der ikke findes nogen avlsrestriktioner for vores FT spaniels, må det være op til den enkelte af vurderer. Det samme gælder jo med hensyn til de brugsmæssige kvaliteteter af de hunde der avles på. I sidste ende er det jo hvalpekøberne der bestemmer. Problemerne er ofte, at første gangskøbere ikke ved nok om hverken brugsmæssig kvaliteter eller problemer med arvelige sygdomme.

Jeg er på ingen måde ekspert i arvelige sygdomme, men har forsøgt at sætte mig lidt ind problematikkerne. Her følger en mini guid for "dummies" :-)

En hund består af mange milliarder celler og inde i hver cellekerne ligger 78 kromosomer. Kromosomer optræder i altid i par, ét kromosom fra arvet fra faderen og ét fra moderen. Hunden har således 39 kromosompar, ét af disse er kønskromosomerne. De øvrige 38 par kaldes for autosomale og det er dem, der bærer de gener, der har betydning for hundens fremtoning. Det er i de autosomale kromosompar vi finder de almindelige kendte arvelige sygdomme. Indenfor de autosomale kromosomer finder to typer, de dominante og de recessive.

De autosomale dominante: her vil det syge kromosom dominere, hvilket betyder, at det er nok, at det ene af de to kromosomer er defekt for, at sygdommen udvikles. Fordelen er, hvis man kan tale om det, at det er nok at røntgenfotografere/øjenlyse hund for at konstatere om sygdommen bæres videre i næste generation. Dvs. hunden kan ikke være en rask bærer af sygdommen. 

 

  Dominant 1   Dominant 2   Dominant 3   Dominant 4  
 

Her er den ene forældre helt ren og den anden syg/bærer

 

Her er begge forældre syge/bærer

 

Her er den ene syg og begge kromosomer er defekte. Den anden forældre er syg/bærer

 

Her er den ene syg og den anden ren

 

  

De autosomal recessiv, her vil det raske kromosom dominere, det betyder, at for at udvikle sygdommen skal begge de to kromosomer være defekte. Hunden kan derfor være en rask bærer af sygdommen. Der skal en DNA test til for at konstatere om hunden er bærer af det defekte gen. 

 

  Recessiv 1   Recessiv 2   Recessiv 3   Reccesiv 4  
 

Her den ene forældre helt ren og den anden er rask/bærer

 

Her er begge forældre raske bærere

 

Her er den ene syg og den anden rask/bærer

 

Her er den ene ren og den anden syg

 

Mange af de almindeligt kendte arvelige sygdomme hos hunde er autosomale recessive, dvs. begge forældre skal være bærere af det defekte gen for, at hvalpen udvikler sygdommen. Man kan øjenlyse eller røntgenfotografere hunden, men det viser kun om hunden har sygdommen. Det viser ikke om den er bærer af det defekte gen, der afstedkommer sygdommen. For at finde ud af det, skal der laves en DNA test. Problemet er bare, at man desværre ikke kan DNA testet alle hunderacer for alle typer at arvelige sygdomme. Der skal nemlig udvikles en DNA test for hver race til hver arvelig sygdom, idet de forskellige racer jo har forskellige gener, - det er jo det der gøre racerne forskellige.

Man har et standpunkt til man tager et nyt. Jeg har altid haft den opfattelse, at FT spaniels helt grundlæggende er meget sunde hunde. Det er ret sjældent man hører om FT spaniels med arvelige skavanker. Min holdning har været, at det med sundhedstjek var blevet en "salgsreklame" for at forbedre ens changer for at sælge hvalpe i en tid, hvor det var svært at komme af med dem. Det er desuden et levn fra andre racer, hvor problemet er betydelig større.

For et par måneders hørte vi et rygte om, at faderen til en af vores unge tæver Buccleuch  Jive (Jazz) var blevet DNA testet og var bærer af det gen, der giver den arvelige øjensygdom PRA, - PRA er autosomal recessiv. Jeg forhørte mig derfor straks om moderen og fik at vide, at hun var DNA testet og "ren". Det betyder, at vores tæve ikke vil udvikle sygdommen, men, at der er 50 % risiko for hun ville være bærer af det defekte gen. Hvis hun bliver parret med en "ren" hanhund vil de få raske hvalpe, men de vil igen have 50 % risiko for at være bærere.

Det satte selvfølgelig en masse tanker i gang. Hvad ville jeg gøre, hvis det viser sig, at vores tæve er bærer af det defekte gen? Ville jeg selv købe en hvalp, der måske var bærer af en genetisk defekt? Hvad skulle vi gøre med Jazz? osv osv.

Der kan være gode grunde til at avle på en hund, der er bærer af defekte gener, så længe der er tale om autosomale recessive arvelige sygdomme. Den kan fx have så gode brugsmæssige egenskaber, at det vil være en skam for racen ikke at videreførere disse gener. Man skal i så fald være meget bevist og åben om hvad man som avler har gang i. 

Men vi besluttede hurtigt, at hvis Jazz var bærer af genet, så ville vi ikke bruge hende i vores avl.

Jeg fik hurtigt bestilt tid til en øjenlysning af Jazz og som ventet havde hun ikke PRA eller for en sags skyld nogen anden form for øjensygdom. Men hverken den dyrlæge, der gennemførte øjenlysningen eller vores egen dyrlæge kendte til DNA test for PRA hos springer spaniels. Jeg kontaktede Henrik for at få at vide hvor han havde fået undersøgt sin hund og henvendte mig derefter igen til vores dyrlæge. Vi har en super god dyrlæge som hvis der er noget hun ikke kender til, så sætter hun en større undersøgelse i gang for at finde en løsning, og efter nogle uger vendte hun tilbage. Hun havde fundet et sted i Tyskland, hvor de dna tested springer spaniels for PRA. Jazz fik taget en blodprøve den 30. november.

Vi har i dage fået svar på blodprøven med den glædelige nyhed, at Jazz ikke er bærer af genet ... kæmpe :-)

Til slut vil jeg lige sige, at jeg stadig mener, at FT spaniels helt grundliggende er sunde og raske, og stort set er fri for arvelige sygdomme. Men jeg mener også, at hvis der er en begrundet mistanke om problemer, så bør man undersøge hunden inden man avler på den.